EUGEN SCHEUŞAN, ELECTROMAGNETICA, PREVIZIONEAZĂ:

Prima staţie de încărcare a automobilelor electrice a Electromagnetica – în această toamnă

“Forţa de proiectare este cea mai mare avere a Electromagnetica, iar cine are o astfel de forţă va fi mult mai puţin atins de criză”

Prima staţie de încărcare a automobilelor electrice, produsă de Electromagnetica, este posibil să fie instalată în această toamnă, în perioada septembrie-octombrie, ne-a declarat domnul Eugen Scheuşan, director general al societăţii Electromagnetica, în cadrul unui interviu acordat ziarului BURSA.
Domnia sa şi-a exprimat satisfacţia că, în acest an, la FOREN, participanţii au vorbit despre viitorul transportului electric, automobilele, autoturismele individuale, care ar urma într-un viitor apropiat să înlocuiască actualul sistem de transport pe bază de combustibili fosili.
Oficialul Electromagnetica a tras şi un semnal de alarmă precizând că sunt multe de facut în acest domeniu: “Sunt foarte multe de standardizat şi de legiferat în România referitor la automobilul electric. Este bine că s-a pus problema încurajării achiziţiei de automobile electrice, dar rămâne problema reţelelor de încărcare a acestora. O soluţie este încărcarea acasă. Să nu uităm, însă, că la preţuri rezonabile, în momentul actual, autonomia automobilelor electrice nu este deosebită şi că încărcatul acasă poate reprezenta o soluţie, dar durează foarte mult. În momentul de faţă finalizăm o staţie de încărcare, ambiţia noastră fiind să devenim furnizori de astfel de echipamente. Aceste staţii sunt de patru tipuri, cea mai avansată fiind în curent continuu, care îşi propune să încarce până la 85% din capacitatea acumulatorului într-un timp de zeci de minute. Lucrăm şi la realizarea unei staţii capabile să furnizeze sute de KW în timp foarte scurt, prima versiune fiind însă trifazată în curent alternativ. Sperăm că staţia va fi finalizată şi în varianta curentului continuu, la interval de câteva luni de zile. Este nevoie de câteva reglementări în acest domeniu. În acest moment, nu există nicio prevedere privind tarificarea. Situaţia nu va putea continua în acest fel, la fel cum contribuţia la bugetul de stat, a impozitelor şi accizelor pe combustibilii fosili nu poate fi neglijată. Probabil că, după TVA, este cea mai mare contribuţie la bugetul de stat. La trecerea pe scară largă la automobilul electric, această contribuţie la bugetul de stat va trebui înlocuită cu o formă noua de impozitare a electricităţii folosite pentru încărcarea automobilelor. Spre deosebire de combustibili, curentul electric nu poate fi colorat. Combustibilii pentru agricultură, cei pentru încălzire, pot fi contaminaţi chimic pentru a-şi schimba culoarea sau mirosul astfel încât să poată fi deosebit apoi urmărit utilizarea lor doar în scopul respectiv. Energia electrică necesită analize mult mai ample.
Toate acestea vor trebui reglementate astfel încât să putem prevedea dotări cu imprimante şi chitanţă care trebuie să fie fiscală pentru staţiile de încărcare a automobilului. Totodată, nu s-a clarificat un lucru: dacă dorim să omologăm un astfel de produs, unde o să mergem în România pentru a-l înregistra.
În faza actuală, producătorii de automobile au prevăzut fiecare câte un sistem de încărcare propriu. Pentru realizarea unor retele de încărcare, producătorii de automobile vor trebui obligaţi să standardizeze un sistem de încărcare rapidă. Atunci, vom intra într-o staţie de alimentare cu electricitate indiferent de marca maşinii”.

“Previziunile pentru acest an sunt optimiste”

Electromagnetica participă la Forumul Energetic Regional FOREN încă de la înfiinţarea acestuia: “De fiecare dată am participat atât la expoziţie cu exponate proprii, în sensul că produsele sunt proiectate şi fabricate de către Electromagnetica (nu reprezentăm companii străine care vând mărfurile în România). Sunt propriile produse din domeniul energiei electrice. Practic, lucrăm pentru eficientizarea consumului de energie electrică”.
Electromagnetica a participat de asemenea la sesiunea de comunicări ştiinţifice prezentând produsele, scopul lor, metodele de proiectare folosite şi beneficiile pe care le aduc utilizatorilor.
“În acest an, am fost prezenţi atât expoziţional, cu produse din domeniul gestionării consumurilor abonaţilor din reţeaua de distribuţie electricitate şi din cel al iluminatului pe bază de semiconductori (corpurile de iluminat cu LED-uri), precum şi cu două prezentări, una legată de corpurile de iluminat la una din secţiuni şi cealaltă referitoare la sistemul nostru de telegestiune a abonaţilor în reţeaua de energie electrică”, a mai adăugat domnul Scheuşan.
Domnia sa a precizat: “Am făcut o prezentare a ultimei versiuni de sistem ENERGSys. Suntem la a treia versiune, prima a fost instalată cu mai bine de 10 ani în urmă. Pe durata acestor 11 ani, a funcţionat atât de convingător încât în momentul de faţă, expirând perioada de atestare metrologică a contoarelor cu care este echipat acest sistem, beneficiarul, Electrica, a venit să căutăm o soluţie de remetrologizare sau de înlocuire a contoarelor din acest sistem”.
Eugen Scheuşan a mai adăugat: “Sistemul este alcătuit din contoare electronice, echipament de telegestiune local situat în firide, un sistem de telecomunicaţii bazat pe tehnologia GPRS (General Packet Radio Service), prin care se comunică datele culese de la aceste contoare la punctul central, unde se prelucrează şi se ajunge până la emiterea facturii. Ambele prezentări s-au bucurat de audienţă”.
Totodată, domnia sa ne-a menţionat că s-a vorbit foarte mult la acest congres despre eficienţă, despre conceptele de “smart city”, iar dinspre Electromagnetica, lucrurile se văd pe această linie, cu câteva mici observaţii pe care crede ca nu s-a pus suficient accent: “Cred că, în ţara noastră, trebuie să pornim şi de la realităţile din teren. Până la «smart city», trebuie să trecem şi prin conceptul de oraş civilizat, cu paviment foarte bun, cu instalaţiile de utilizare a utilităţilor de ultimă generaţie sau aduse la zi, şi, poate, nu în ultimul rând, cu oameni civilizaţi care să exploateze şi să primească aceste servicii în mod civilizat. Din acest punct de vedere, este bine să nu uităm faptul că foarte multe din reţelele de distribuţie a energiei electrice din ţara noastră sunt încă din vremea electrificării, din anii 60, subînţelegând prin acest lucru, stâlpii, izolatorii, cablurile. Locuinţele au reţelele încă originare cu cablare interioară pe aluminiu, poate bune la vremea lor, când abonatul la electricitate avea drept consumator câteva becuri prin casă şi un frigider de 100 W”.
Domnul Scheuşan ne-a mai spus că legislaţia noastră a început să vină în sprijinul acestei idei prin luarea deciziei ca priza de pământ să fie obligatorie pentru protecţia atât a oamenilor, cât şi a clădirilor.
“S-a prevăzut, pentru a evita situaţii nedorite, ca sistemul de contorizare să fie amplasat la limita de proprietate, având astfel acces neîngrădit şi utilizatorul, dar şi furnizorul serviciului respectiv, fiind valabil pentru toate utilităţile”, a
adăugat oficialul Electromagnetica.
Potrivit acestuia, sistemul Electromagnetica a fost conceput pentru a corespunde tuturor prevederilor şi reglementărilor legale, adăugând: “Nu ne-am mulţumit numai să fabricam sistemul, l-am şi instalat, iar el asigură o funcţionare fără reproş. Discutăm despre rate de citire a indecşilor abonaţilor de peste 99%. De asemenea, sistemul furnizează informaţii de valoare pentru distribuţia de electricitate de genul încărcărilor diverselor secţiuni ale reţelei: balanţa de energie între energia injectată într-o anumită reţea şi energia consumată de utilizatori, punându-se astfel în evidenţă adevăratele pierderi tehnologice”.
Reprezentantul companiei ne-a mai declarat: “Sistemul de iluminat este o tehnologie pe care am implementat-o, şi aici mă refer la proiectare şi fabricaţie în Electromagnetica, acum şase ani. În momentul de faţă, considerăm că a ajuns la maturitate. Avem o gamă de produse atotcuprinzătoare, începând cu becurile pe LED-uri şi terminând cu sisteme de iluminat antiex pentru medii grele. Sunt câteva realizări notabile în România datorită performanţelor corpurilor noastre de iluminat. Le puteţi vedea instalate la «consumatori renumiţi de lumină» din România, cum ar fi reţelele comerciale Dedeman, staţiile de distribuţie a carburantilor Petrom, Lukoil şi parţial OMV, mulţi clienţi din domeniul industrial: cel al prelucrării metalelor, montajului de echipamente, industriei ţesăturilor. Discutăm despre o cifră de afaceri de peste 10 milioane euro/an în acest domeniu. În ultimii doi ani am dezvoltat şi o gamă de corpuri de iluminat stradale, cu care participăm la licitaţiile care se desfăşoară în România, astfel încât am reuşit să le implementăm în multe localităţi din ţara noastră. Sistemul de iluminat ca evoluţie de ultimă oră este prevăzut cu controlul centralizat al iluminarii, ceea ce conduce la o importantă economie de energie electrică. Prin controlul iluminării se înţelege reducerea intensităţii luminii,deci a energiei electrice consumate în funcţie de un program orar, astfel că în perioada fără un trafic intens stradal, nivelul iluminării să fie minim. Pentru acest lucru este necesară dotarea corpurilor de iluminat şi a centrului de control cu componentele unui sistem de comunicaţii care asigură legătura dintre corpurile de iluminat individuale şi punctul de aprindere”.
Domnul Scheuşan a mai subliniat că la acest congres a mai observat o anumită tendinţă, puţin triumfalistă, în sensul clamării unei independenţe energetice, ca fiind un merit al politicii duse în ultimii zeci de ani, de diversele persoane care, cândva, au condus soarta energeticii sau a guvernelor care au condus România: “Această independenţă energetică se datorează în mare parte scăderii consumului de energie electrică din zona industrială. Numai de la marii consumatori energetici din ţara noastră din industria metalurgică, siderurgică, chimică, petrochimică, materialelor de construcţii, care, majoritatea, au ieşit din funcţiune, a rămas o rezervă de energie. Totuşi, trebuie să ne asumăm ca fiind un merit, însă cu mai multă precauţie”.
“Electromagnetica” a trecut din nou, în acest an, pe profit, toate activităţile din portofoliu sunt profitabile. Previziunile pe acest an sunt optimiste, ne-a mai declarat domnul Eugen Scheuşan, precizând: “Forţa de proiectare este cea mai mare avere a societăţii Electromagnetica, nu pământul, casele sau utilajele. Cine are şi cultivă o astfel de forţă va fi mult mai putin atins de criza. Cine nu are cercetare este puternic afectat de criză, deoarece nu este adaptabil”.
Totodată, domnul Scheuşan ne-a detaliat două beneficii importante ale iluminatului cu LED-uri: “Primul ar fi economia de energie electrică. Dacă cu iluminatul clasic se consuma 1 KWh, cu LED-uri se consumă semnificativ mai puţin. Înlocuirea corpurilor clasice de iluminat cu corpuri cu LED-uri conduce la o economie de energie electrica de 50%. Dacă se realizează un studiu lumino-tehnic, care să ţină cont de nevoile de iluminare (ceea ce poate conduce la un alt număr de corpuri de iluminat şi/sau la reamplasarea lor), se poate atinge o economie de 70%. Un alt beneficiu important este durata de viaţă mult mai mare. Dacă la tuburile cu neon discutăm de 5.000 de ore de funcţionare cu o scadere la jumătate a intensităţii luminoase după 1.000 de ore de funcţionare, la LED-uri discutăm despre zeci de mii de ore de funcţionare, iar la capătul acestor zeci de mii de ore corpurile cu LED-uri nu se sting, doar luminează cu o intensitate mai mică”.
Electromagnetica a înregistrat, în primul trimestru din 2016, un profit de 1,527 milioane de lei, după ce, în aceeaşi perioadă a anului anterior, înregistrase o pierdere de aproape 3,37 milioane lei.