ELECTROMAGNETICA 85 ANI

Una dintre cele mai vechi fabrici din România, Electromagnetica, astăzi printre cei mai mari producători români de sisteme de iluminat cu LED, aniversează 85 de ani de la înființare

 București, 27 noiembrie 2015 – Electromagnetica, primul producător de aparate telefonice și centrale telefonice din România acum mai bine de opt decenii și una dintre puținele fabrici care au supraviețuit cu succes după 1989, sărbătorește 85 de ani de existență din poziția de lider pe piața sistemelor de iluminat cu LED și ca principal producător de sisteme de contorizare inteligente.

Istoria producției Electromagnetica de contoare electrice și aparate de măsură electromagnetice a început în 1948, iar toamna aceasta compania a lansat ENERGSys 3, a treia versiune a sistemului inteligent de telecitire și gestiune a consumurilor de energie electrică. Aceasta versiune introduce noi funcții și extinde aria de aplicabilitate și la consumatorii non-casnici.

“Electromagnetica își continuă eforturile de cercetare și dezvoltare inclusiv în domeniul contorizării inteligente, dovadă fiind lansarea EnergSys 3. Sunt 10 ani de cand producem sisteme de telegestiune, esențiale în transformarea rețelelor tradiționale în rețele inteligente. Noul sistem de marca Electromagnetica a fost conceput ținând cont de noutățile internaționale în materie, dar și de cerințele impuse de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE)”, a declarat Eugen Scheușan, directorul general al Electromagnetica, care și-a început cariera în companie, ca inginer stagiar.

În opinia acestuia, reţeaua electrică din România este învechită și ineficientă. Potrivit obiectivelor europene în materie de eficiență energetică, până în 2020, minim 80% dintre consumatorii fiecărui stat membru trebuie să fie integrați într-un sistem de contorizare inteligentă a energiei. În cazul Românei, este vorba de aproape 6,5 milioane de gospodării care vor trebui să facă trecerea la smart metering.

Anual, cantitatea medie de contoare de energie electrică vândute de Electromagnetica este de aproximativ 35.000 de unități, în condițiile în care piața se ridică la câteva sute de mii de unități pe an. Contoarele electronice fabricate de Electromagnetica asigură o mare precizie, stabilitate și fiabilitate, o mare parte dintre acestea fiind instalate în cadrul sistemului ENERGSys. În prezent, peste 55.000 de consumatori au fost integrați în sistemul EnergSys.

Produsele Electromagnetica cu cel mai mare impact asupra eficienței energetice sunt corpurile și sistemele de iluminat cu LED, produse dezvoltate din 2010. Electromagnetica a ajuns în prezent cel mai important producător local de astfel de echipamente destinate segmentului industrial și comercial. Pe segmentul iluminatului comercial, printre beneficiarii sistemelor Electromagnetica se numără lanțuri de magazine, benzinării, farmacii, etc. Totodată, în ultimii doi ani, compania a livrat în țară câteva zeci de sisteme de mari dimensiuni destinate iluminatului public.

După 85 de ani de activitate, compania are astăzi mai multe linii de business. Pe lângă iluminatul cu LED-uri și producția de contoare și sisteme de telegestiune, aceasta mai produce subansamble din mase plastice injectate, aparataj electric, subansamble pentru fabricația de automobile, echipamente de siguranță a traficului feroviar, scule și matrițe, precum și energie din surse regenerabile hidro.

Cu o pondere a exporturilor în businessul de producție de circa 30%, Electromagnetica vinde în 12 țări, majoritatea din Europa, în special subansamble din mase plastice injectate, aparataj electric, sisteme de iluminat cu LED și matrițe pentru injecție.

Exporturile companiei cresc în special în regiune, Bulgaria devenind cea mai mare piață în acest moment pentru soluțiile de iluminat industrial și comercial. Vindem bine și în țările din fosta Iugoslavie, Republica Moldova, Italia, Ungaria”, a precizat directorul general.

În ultimii cinci ani, investițiile Electromagnetica s-au cifrat la 13,6 mil. euro, cea mai mare parte fiind direcționată către achiziția și dezvoltarea proprie de echipamente pentru producție, construcția, modernizarea și retehnologizarea microhidrocentralelor și cătreactivitatea de cercetare dezvoltare în care sunt angrenați circa 12% din angajații societății.

DESPRE ELECTROMAGNETICA

Electromagnetica SA este o companie industrială românească fondată acum 84 de ani. Activează în domeniul producției de echipamente de măsurare și distribuție a energiei electrice, sisteme de iluminat cu LED, aparataj electric de joasa tensiune, subansamble pentru fabricația de automobile, echipamente de siguranță a traficului feroviar, matrițe și injecția de mase plastice, precum și în domeniul producției de energie electrică din surse regenerabile, a serviciilor de furnizare de energie electrică si de inchiriere . Compania deține un portofoliu de 10 microhidrocentrale, situate in bazinul raului Suceava, cu o putere instalată de 5,4 MW.

Rezultate financiare

Electromagnetica a încheiat anul 2014 cu venituri de circa 446 milioane lei și un profit net de 7,57 milioane lei. In primele 9 luni ale anului 2015, societatea a înregistrat venituri totale de 302,3 milioane lei si un rezultat net negativ de 3,64 milioane lei.

Structura acționariatului

Principalii acționari sunt Asociația PAS Electromagnetica (29,63%) și SIF Oltenia (25.17%), la care se adaugă persoane fizice (29,97%) și persoane juridice (16,23%). Societatea este listată la Categoria Premium a BVB, fiind tranzacționată cu simbolul de piață ELMA.